Hvorfor startet vi MORiiA og import av Moringa?

Vi har besøkt Uganda flere ganger og blitt godt kjent med menneskene og kulturen. Torunn siden 2005 og Per siden 2017. Vi har et ønske om å bidra til økt kunnskap rundt fordelene ved bruk av moringa og være med å gi tryggere økonomiske rammer, da spesielt for småbønder.

Moringa har en unik sammensetning av næringsstoffer; mange av de viktigste vitaminene og mineralene, samt 35 % protein (alle essensielle aminosyrer) og mye fiber.

I Uganda er 1/3 av barna «stunted», dvs for små av vekst i forhold til alderen noe som går utover både fysisk og kognitiv helse. Kvinnene føder i gjennomsnitt 6,7 barn. Mange av kvinnene er også feilernært og føder derfor små barn. Moringa brukes i mange land i Afrika for å forebygge og behandle feilernæring hos barn, men er ikke godt kjent i Uganda. Moringa er viktig for gravide og ammende kvinner, for at de skal føde fullbårne barn og ha nok melk (moringa øker produksjonen av brystmelk).

Ved daglig bruk av ½-1 spiseskje moringa-pulver blandet i shake, smoothie, som te, eller tilsatt annen mat, får du i deg mye av de antioksidantene, vitaminene og mineralene du trenger, samt fiber og proteiner.

Moringa bidrar derfor til:

  • Å skape inntekt for småbønder i Uganda ved å kjøpe moringa fra dem. De vil samtidig ha tilgang på et utmerket kosttilskudd som kan bedre familiens helse. Moringa er et lite tre i erteblomstfamilien som fikserer nitrogen selv, og trenger derfor lite gjødsel. Når det først har etablert seg (ca 5 måneder) tåler det tørke godt. Første høsting er etter 3-4 måneder, kan deretter høstes ca 5 ganger i året. Planting av moringa på en del av gården er bra for miljøet, da det forhindrer jorderosjon, noe som er et stort problem på grunn av økende tilfeller av ekstremvær, både tørke og voldsomme regnskyll.

Klarer vi å få stabilt salg i Norge/Europa, vil det være en trygghet for bøndene som får en ekstra inntekt og bedre miljø.

  • Å gi våre kunder helsefremmende effekt, som er godt dokumentert. Det er gjort mye forskning på moringa som viser at bladene har en regulerende effekt på blodsukkernivået, og er derfor gunstig ved diabetes. Det er også vist anti-inflammatorisk og anti-cancer effekt.

5 kr av hvert produkt vi selger går til et fond opprettet for å støtte opplæring i entreprenørskap og etablering av arbeidsplasser.