Hva er Moringa

Moringa (Moringa oleifera Lam.) er et raskt voksende lauvtre som trives i varmt, tørt klima. Moringa er blitt anerkjent som et viktig middel for å forbedre ernæringen rundt om i verden på grunn av stor næringstetthet og motstand mot tørke. Hele treet kan brukes; rot og bark blir brukt medisinsk og både blader, blomst og frø kan spises. Moringa-olje presses fra moringa-frøene som inneholder 35-40 % olje.

Moringa er en supergrønnsak

Det er en god kilde til antioksidanter, beta-karoten (vitamin A), vitamin B, C, jern, kalium, kalsium og magnesium. Moringa kan bli spist fersk, tørket eller kokt. I tørket pulverform kan bladene beholde sin næringsverdi i årevis. Moringa-blader inneholder også alle ni essensielle aminosyrer, noe som gjør det til en kilde til komplett protein.
Nyere studier antyder at moringa har kraftig anti-inflammatorisk egenskaper, som kan bidra til å forhindre og håndtere kroniske sykdommer inkludert diabetes, overvekt og hjerte- og karsykdommer. Mens mer forskning er nødvendig for å underbygge gyldigheten av hver medisinske påstand, har vitenskapelige studier antydet at moringa kan være et kraftig verktøy for å forhindre og behandle anemi, diabetes, hjerte- og karsykdommer, og kroniske inflammatoriske sykdommer. Forskning antyder også at moringa kan brukes for å øke produksjonen og kvaliteten på morsmelken.

Moringa-olje

Moringa-olje presses av førene til moringa-treet. Oljen kan for eksempel brukes i matlaging, som biodiesel eller til hud og hår, alt ettersom hvilken metode som blir brukt for å presse oljen.

Frøkaken som er til overs etter olje produksjonen kan brukes til å rense vann. Forskere har nå funnet ut at den vannrensende evnen til moringa skyldes et positivt ladet protein som finnes i frøene. Moringa frøene virker på to måter; både som en koagulant og som en antimikrobiell substans. Studier viser at frøene skaper en reduksjon av bakterier på opptil 99 prosent i ubehandlet patogenholdig vann. Når frø tilsettes turbulent vann binder positivt ladede vannløselige proteiner i moringa frøene seg med negativt ladede partikler i jord, leire, bakterier og toksiner. Patogenholdig jord og leire koagulerer og det dannes et bunnsediment som kan filtreres bort. Resultatet er helt klart og drikkbart vann. Nyere forskning viser også at moringa frø har en antimikrobiell effekt. Moringa kan derfor også brukes til å drepe parasitter og bakterier i vann uten synlig forurensing.

Vår moringa-olje er kaldpresset og kun til ytre bruk, oljen har gode egenskaper for hud og hår. Moringa-olje har en høy konsentrasjon av antioksidanter som hjelper huden med å bekjempe frie radikaler. Frie radikaler er med å fremskynde hudens aldringsprosess ved å ødelegge hudens bindestruktur, kollagen og elastin.

Oljen tilfører sunne næringsstoffer som vitamin C og E. Vitamin C stabiliserer kollagen, hjelper til med å redusere fine linjer og reparerer skadede hudceller. Vitamin E beskytter cellene mot oksidativt stress og hjelper med å bekjempe tegn på aldring. Plantehormoner kalt cytokininer bidrar til å fremme cellevekst og forsinke skade og ødeleggelse av hudvev.

Oljen kan brukes til å styrke hår og hodebunn. Med sitt høye innhold av oljesyre (72%) trenger oljen meget dypt inn i hud og hår, bringer de nødvendige næringsstoffene og hjelper til med å beholde fuktigheten. Moringa-olje har i tillegg anti-septiske og anti-inflammatoriske egenskaper. Kan brukes til å helbrede mindre hudskader som små kutt, blåmerker, brannskader, insektstikk, utslett og solbrenthet. Brukes også av flere mot akne, eksem og psoriasis.

Moringa har høyere næringstetthet enn grønnkål

Moringa overgår langt næringsinnholdet i grønnkål og andre bladgrønnsaker, med mer protein, vitaminer og mineraler per porsjon. Grønnkål har blitt framhevet for sine høye nivåer av jern, kalsium, betakaroten, så vel som å være en kilde for planteproteiner. Moringa inneholder også høye nivåer av jern, kalsium, beta-karoten, B-vitaminer, og er en god kilde til planteprotein. Imidlertid, i motsetning til grønnkål, inneholder moringa polyfenoler og isothiocyanater, som er studert mye for sin rolle i å beskytte mot hjertesykdommer og kreft, også for å ha anti-inflammatoriske egenskaper. En enkelt porsjon moringa bladpulver (10 g=1 ss) tilsvarer to porsjoner bladgrønnsaker.
En sammenligning side om side viser at moringa gir en dobbelt så god kilde til planteprotein, mens den også er omtrent 4x høyere i kalsium. Både grønnkål og moringa er gode kilder til fiber og jern, men en enkel porsjon moringa pulver inneholder omtrent 1,5 ganger mer fiber og 6x mer jern enn grønnkål.
For å ta i bruk dette grønne pulveret i måltidene dine, bør du vurdere å legge til en spiseskje moringa-pulver i smoothies, drysse den over en favorittrett, eller blande den i sauser og gryteretter.

Moringa kan være en naturlig løsning for å forebygge og administrere diabetes

Moringa kan være et naturlig alternativ for å redusere glukosenivåer og kolesterol i blodet.

I Norge har anslagsvis 245 000 personer, eller 4,7% av befolkningen, diabetes, i tillegg et antall ukjente tilfeller. Prediabetes er en tilstand som forårsaker høyere enn gjennomsnittlige nivåer av blodsukker. Uten tilstrekkelige nivåer av insulin bygger glukose seg opp i blodet i stedet for å konvertere den til energi.

Høyt blodsukker er også en del av en samling av forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer som kalles metabolsk syndrom. Det inkluderer overvekt, økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulinverdier inkludert høyt blodtrykk og ugunstige kolesterolverdier.

Flere studier antyder at moringa bladpulver kan bidra til betydelig reduksjon blodsukkernivået, kolesterolet og øker glukosetoleransen1. Skjønt moringa ikke bør brukes som erstatning for diabetesmedisin, kan det være et utmerket tilskudd til daglige måltider for å hjelpe kontrollere blodsukkernivået naturlig.

I en vitenskapelig artikkel fra 20192, blir flere artikler og forsøk gjort på effekten av moringa i forhold til kontroll av blodsukker nivå og diabetes gjennomgått. I de utførte studiene har moringa blader vist seg å redusere blodsukkernivået, uten å forårsake uheldige effekter. Nedbrytingen av stivelse til sukker starter i munnen ved hjelp av enzymet amylase. De foreslåtte mekanismene for å redusere blodsukkernivå inkluderer hemming av amylase-aktivitet, økt glukoseopptak i muskler og lever, hemming av glukoseopptak fra tarmen, redusert glukoneogenese (glukose dannes av stoffer som ikke er karbohydrater) i leveren og økt insulinutskillelse og følsomhet.

Imidlertid er disse studiene begrenset i antall og for det meste utført i dyr, in vitro og in vivo. Derfor er det nødvendig med langtidsstudier på mennesker for å bestemme effekten av moringa-blader på raskt insulinfall (hyperglykemi), de fysiologiske mekanismene, aktive ingredienser og sikkerhet. Totalt sett gir denne gjennomgangen bevis på at moringa-blader har muligheten til å bli brukt som et kontrollmiddel for blodsukkernivå i diabetes og prediabetes.

Kumar, P., and Mandapaka, R. (2013). Effect of moringa oleifera on blood glucose, LDL levels in Types II diabetic obese people. Innovative Journal of Medical and Health Science 3 (1) pp 23-25. Retrieved from:http://innovativejournal.in/index. php/ijmhs/article/view/470/445

Ahmad J. et al. 2019. Moringa oleifera and glycemic control: A review of current evidence and possible mechanisms. Phytotherapy research , 2841-2848

Artiklene er lettest å finne i Google Scholar

Moringa passer lett inn i ditt daglige kosthold

Moringa er det perfekte supplement til en sunn livsstil og er brukt av millioner av mennesker over hele verden for å få i seg de næringsstoffene som trengs for å trives. Mange synes det er vanskelig å få i seg bladgrønt til andre måltider enn middag. Moringa er en enkel og praktisk måte å tilsette grønnsaker til ethvert måltid.
Vi vil legge ut en rekke oppskrifter, og tar også gjerne imot tips fra deg!

Moringa er bra for hjerte

Hjerte-kar sykdommer er en av de vanligste dødsårsakene i Norge. Moringa er fullpakket med antioksidanter og fiber, noe som gjør den til et utmerket tillegg for et sunt hjertekosthold. Den næringsrike planten kan bidra til å beskytte hjertet og senke blodtrykket gjennom sine antioksidantegenskaper.

Behandling for hjertesykdom varierer etter tilstand, men det inkluderer vanligvis medisiner og / eller livsstilsendringer, som mer trening, slutte å røyke, og redusert fett, salt og alkoholinntak.

Fiber har vært kjent for å bidra til et sunt hjerte ved å forbedre tarmhelse, senke kolesterolet, redusere risikoen for hjerneslag og diabetes, senke blodtrykk og opprettholde en sunn vekt. En enkelt porsjon moringa inneholder 3g kostfiber, eller 12% av ditt daglige behov, noe som gjør det til et godt kompliment til et hjertesunt kosthold.

Antioksidanter bekjemper frie radikaler, som kan bidra til kolesteroloppbygging og betennelse. Studier antyder at moringa kan bidra til å redusere antall frie radikaler, forbedre funksjon av hjertet, og forhindre akkumulering av lipidperoksider som forårsake celleskader1.

Mer forskning er nødvendig for å underbygge gyldigheten av medisinske påstander, men vitenskapelige studier antydet at moringa kan være et godt tilskudd for å forebygge hjerte-kar plager2.

Bland moringa rent bladpulver i en skål havregryn, smoothies eller andre hjertesunne oppskrifter for å nyte fordelene ved moringa og forebygge hjerte-kar sykdommer.

1Obayuwana E.E. et al. 2016. Hypocholesterolemic and Protective Effects of Aqueous Extract of Moringa oleifera on High Fat Diet-Induced Cardiovascular Lesions in Rats. African Scientist 17 (4), pp 295-306.

2 Aekthammarat D. et al. 2019. Moringa oleifera leaf extract lowers high blood pressure by alleviating vascular dysfunction and decreasing oxidative stress in L-NAME hypertensive rats. Phytomedicine 54, 9-16

Moringa er et naturlig anti-inflammatorisk middel

Moringa-blader har kraftige antioksidant og betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse. Vanligvis er betennelse et tegn på et sunt immunsystem; det er kroppens naturlige svar på raskt å reparere en skade eller bekjempe potensielle helsetrusler. Men, når kroppen er i en tilstand av kronisk sykdom, kan kontinuerlig produksjon av systemisk inflammatoriske responser være skadelige. Kronisk betennelse har vært kalt «den hemmelige morderen,» og har blitt assosiert med mange alders- og livsstilsrelaterte sykdommer inkludert diabetes, overvekt, hjerte- og karsykdommer, kreft og Alzheimers.

Betennelse er ofte et resultat av oksidativt stress i kroppen som kan være forårsaket av miljøpåvirkning og kosthold.

Polyfenoler kalles direkte antioksidanter, og fanger frie radikaler i kroppen som forårsaker oksidativt stress og skade, kan til slutt redusere betennelse og forhindre celleskade. De finnes i både i moringa og andre frukt og grønnsaker. Indirekte antioksidanter, slik som isothiocyanatene dannes enzymatisk av glukosinolater i moringa og andre grønnsaker i kålfamilien som brokkoli. De stimulerer avgiftningsveier i kroppen, og har langvarige antiinflammatoriske og cellebeskyttende effekter. Isothiocyanater, spesielt sulforafan fra brokkoli har vært vel studier på mennesker for sine helsefordeler og kreftforebyggende egenskaper. Moringa inneholder glucosinolater og isothiocyanater, og flere studier har vist anti-inflammatorisk effekt av moringa.1,2

Mens mer forskning er nødvendig for å fullstendig forstå de antiinflammatoriske fordelene ved moringa, antyder forskningen at de kraftige antioksidant og antiinflammatoriske egenskapene til moringa kan hjelpe å redusere effektene sykdommer forbundet med kronisk betennelse og immunrelaterte tilstander som astma, leddgikt, allergiske reaksjoner og kolitt har.

1 Sharma M.A. et al. 2017. An experimental study to evaluate the anti-inflammatory effect of moringa oleifera leaves in animal models. Int J Basic Clin Pharmacol. 6(2):452-457.

2Sharma & Sing 2011. Anti-Inflammatory Activity of Moringa Oleifera Leaf and Pod Extracts Against Carrageenen Induced Paw Edema In Albino Mice. Pharmacologyonline 1: 140-144 (2011) Newsletter

Moringa kan være melkedrivende

Moringa kan hjelpe nye mødre ved å øke mengden av morsmelk. I en studie fra 2003, ble det vist en betydelig økning i mengden av morsmelk produsert av ammende mødre som fikk 350 mg moringa hver dag sammenlignet med ammende mødre som fikk placebo.

Prolaktin er et hormon som produseres i hypofysen. Det er mest kjent for evnen til å stimulere vekst og modning av de melkeproduserende kjertlene i brystvev. I et dyreforsøk hvor gravide mus ble gitt nudler med moringa 2 uker inn i graviditeten (føder etter 3 uker) og 10 dager etter fødsel, viste at de musene som hadde fått nudler med moringa hadde signifikant flere melkekjertler enn kontrollgruppen, og avkommet hadde gjennomsnittlig høyere fødselsvekt.1

Det er gjort lite forsøk på mennesker. I Asia, spesielt i Filipinene, blir moringa mye brukt av ammende kvinner for å øke produksjonene av morsmelk. Der er det gjort noen mindre sammenliknende forsøk som tyder på at moringa har positiv effekt på melkproduksjonen2.

På grunn av høyt innhold av næringsstoffer som betakaroten, forløperen til vitamin A, kan moringa også bidra til å gjøre morsmelken mer næringsrik. Betakaroten er spesielt viktig for nyfødte babyer siden vitamin A-mangel er knyttet til øyehelse, smittsomme sykdommer og underernæring. Bruk av moringa øker morens inntak av beta-karoten, og dermed A-vitamininnholdet i morsmelken hennes.

1 Titi MK ET AL. 2013. Effect lactagogue moringa leaves (Moringa oleifera Lam) powder in rats white female wistar. Journal of Basic and Applied Scientific Research. 2013;3(4):430-434.

2Espinosa-Kuo, (2005). A Randomized Controlled Trial on the Use of Malunggay (Moringa Oleifera) for Augmentation of the Volume of Breastmilk Among Mothers of Term infants. The Filipino Family Physician, 43(1), 26-33. Retrieved from: http://sugarpodnaturals.com/reports/04%20Espinosa-Kuo.pdf

Moringa kan være en løsning for jernmangel-anemi

På verdensbasis lider 24,8% av befolkningen av anemi. Anemi rammer spesielt kvinner i fertil alder, men kan også skyldes andre underliggende sykdommer, eller mangle på B12 eller folat.

Moringa, en næringsrik bladgrønnsak, har vist seg å være en utmerket jernkilde for personer med anemi.

Anemi er en tilstand der blodet ikke har nok røde blodlegemer for å transportere oksygen til kroppens celler. Den vanligste årsaken er jernmangel. Jern er et mineral som trengs for å produsere hemoglobin, et protein som transporterer oksygen i de røde blodlegemene. Det kan føre til tretthet, svimmelhet og pustebesvær.

Nyere studier antyder at moringa-blader kan være et godt tilskudd for å motvirke jernmangel, og også bedre effekten av konvensjonelle jerntilskudd1. Dette kan ha sammenheng med at moringa også inneholder vitamin C og B-karoten som fremmer absorbsjon av ikke-hem (plantebasert) jern i mage-tarmkanalen. Moringa kan dermed bidra til å øke antall røde blodlegemer og opprettholde normale blodparametere. Som andre bladgrønnsaker, inneholder moringa blader høye nivåer av ikke-hem jern. Det er gjennomført en lang rekke studier på effekten av moringa-inntak ved jernmangelanemi, og de viser lovende resultater2,3. En spiseskje (10g) moringa bladpulver er en utmerket jernkilde. Sammenlignet med spinat har moringa 7 ganger så mye jern, og sammenlignet med grønnkål, har moringa 6 ganger mengden av jern. Men på grunn av sin store næringstetthet er det lurt å begynne med mindre, gjerne ½ ts per dag.

Mens mer forskning er nødvendig for å underbygge gyldigheten av hver medisinske påstand, har foreløpige vitenskapelige studier antydet at moringa kan være et godt verktøy for å forebygge og behandle jernmangel anemi.

1Suzana et al. 2017: Effect of Moringa extract on anemia patients. Journal of Young Pharmacists, 9 (1) Suppl: s79-84.

2Marciales K.P.M. et al. 2019. Effect of the addition of Moringa oleifera to fruit drinks on clinical parameters associated with iron deficiency anaemia in schoolchildren. Archivos Latinoamericanos de Nutrición Vol. 69 (1), p2-11.

3Sindhu S. et al., 2013. Efficacy of Moringa oleifera in treating iron deficiency anemia in women of reproductive age group. International Journal of Phytotherapy Research, 3 (4)

Moringa bidrar til god tarmhelse

Det er økende bevissthet om den viktige rollen fordøyelseshelsen spiller inn i vår generelle helse. Tarmen er et komplekst organ som er okkupert av millioner av bakterier ansvarlig for å bryte ned maten vi spiser, opptak og transport av næringsstoffer, og eliminering av avfall.

Utover grunnleggende fordøyelse, er tarmen også direkte involvert i vårt immunforsvar og hormonsystemer; påvirker humør, appetitt, metabolisme, stressnivå og evnen å takle sykdom. Riktig tarmhelse påvirkes spesielt av styrken til tarmveggen som fungerer for selektivt å tillate passering av næringsstoffer og begrense opptak av giftstoffer. Dessverre kan et dårlig kosthold raskt endre tarmbakteriene, forårsake betennelse, og til slutt føre til en omfattende tarmbarriere der giftstoffer og inflammatoriske cytokiner kan passere i blodomløpet og forårsake systemisk helse.

Moringa er en fantastisk supermat for tarmen og den generelle helsen, da den inneholder næringsstoffer, fiber og fytokjemikalier. Disse forbindelsene, inkludert polyfenoler og isothiocyanater, har vist seg å fremme tarmhelsen ved å stimulere veksten av gunstige bakterier og undertrykke sykdomsfremkallende bakterier. Dessuten kan de betennelsesdempende egenskapene til disse forbindelsene bidra til å redusere betennelse av tarmveggen, og forbedrer dermed veggenes evne til å hemme passering av giftstoffer inn i blodstrømmen. Forbindelser funnet i moringa har også vært assosiert med opprettholdelse av et stabile fysikalsk-kjemiske forhold i tarmen, håndtering av inflammatorisk tarmsyndrom, og redusert risiko for tykktarmskreft og infeksjoner.

Mens ytterligere studier er nødvendig for å bedre forstå det komplekse forholdet mellom inntak av mat og fytokjemikalier, tarmbakterier, betennelse og tarmintegritet, er det tydelig at dietter som er rike på grønnsaker som moringa, kan gi betydelige tilskudd for vedlikehold og forbedring av tarmen og generell helse. Nyere studier antyder moringa tilskudd som probiotikum kan forbedre mikrobiomet, og pågående studier undersøker moringas bruk i behandling av inflammatoriske tarmsykdommer1,2.

1Elabd E.M.Y et al. 2018. Investigating of Moringa Oleifera Role on Gut Microbiota Composition and Inflammation Associated with Obesity Following High Fat Diet Feeding. Open Access Maced J Med Sci.

2Z Dou, C Chen, X Fu, 2019. Bioaccessibility, antioxidant activity and modulation effect on gut microbiota of bioactive compounds from Moringa oleifera Lam. leaves during digestion and fermentation in vitro. Food & function (8)

Moringa er en kilde til komplett planteprotein

Med alle de 9 essensielle aminosyrene er moringa-blader en utmerket kilde til komplett protein. Tilstrekkelig proteininntak er viktig for god ernæring og helse. Proteiner bygges opp av aminosyrer, hvorav noen kan lages av kroppen, mens andre er kjent som de ni essensielle aminosyrene, må konsumeres i kostholdet. Noen matvarer er kilde til komplett protein, noe som betyr at de inneholder en tilstrekkelig andel av alle ni essensielle aminosyrer. Mens de fleste komplette proteinkilder er fra dyr, er det er noen få planter som også gir en komplett proteinpakke.

Moringa er et unikt eksempel på et komplett protein som er svært fordøyelig og har lite kalorier. Moringa inneholder tilstrekkelige nivåer av alle essensielle aminosyrer, inkludert lysin og metionin, som ofte er begrenset i andre grønnsaker. Moringa er en god proteinkilde, og de høye nivåene av essensielle aminosyrer kan kompliment andre matvarer som mangler visse aminosyrer for et mer balansert kosthold.

«Kvaliteten» av diettprotein kan måles ved hjelp av Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score (PDCAAS) hvor både de essensielle aminosyrene som er til stede og fordøyeligheten deres er faktorer. Moringa har den høyeste rangeringen på 1 på PDCAAS-skalaen 0-1*, mens andre grønnsaker vanligvis er rundt 0,75.

*Benefits of Essential Amino Acids Latham, Michael C. (1997). “Chapter 8. Body composition, the functions of food, metabolism and energy”. Human nutrition in the developing world. Food and Nutrition Series – No. 29. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.livestrong.com/article/503470-health-benefits-risks-of-phenylalanine http://www.vitaminstuff.com