Hibiskus fra Abaryakamwe Farmers Group

Vi har inngått et samarbeid med Abaryakamwe Farmers Group i Rubirizi district, Uganda. Landbrukskooperativet ble dannet i 2006 med 30 medlemmer, alle kvinner. I dag har antallet økt til 50 og de har nå åpnet opp medlemskapet for noen menn, hovedsakelig ektemenn, barn og barnebarn.

På det mest vanlige bantu språket brukt i Rubirizi kan abaryakamwe bli oversatt til å bety «de som spiser sammen» eller «blir samlet av en felles sak». Det som bringer medlemmene i Abaryakamwe Farmers Group sammen er deres felles lidenskap for økologisk landbruk.

En av hovedgrunnene til at gruppen ble grunnlagt var å hjelpe kvinnene med å spare penger til deres jordbruksrelaterte aktiviteter. Hvert medlem har også, ved hjelp av hverandre plantet en grønnsaks og urtehage i sine hjem. Den skal bidra til sunn mat til deres familier uten å måtte bruke penger på markedet.

Etter familiens matkilde ble sikret, gikk de videre med flere prosjekter for å bedre sine inntekter som individer og som gruppe. Gruppen kom sammen frem til at hvert medlem dyrker noe som de selger på det lokale ukentlige markedet. Bøndene dyrker hovedsakelig forskjellige bananer inkludert plantain til matlagning, eplebanan (Sukali ndizi), Bogoya og Gonja som blir ristet og spist som snacks.

I 2016 begynte gruppen å eksperimentere med å dyrke hibiskus for å møte utfordringer med å regulere høyt blodtrykk og plager relatert til overgangsalder som noen av de eldre kvinnelige medlemmene opplevde. Markedet for Hibiskus i Uganda er enda ikke så stort, og vi er derfor veldig glade for å kunne støtte bøndene i gruppen som dyrker hibiskus ved å importere til Norge.

Vi lanserer nå tørket hibiskus og hibiskuspulver. Dette har vi gledet oss veldig til!
Gå til vår butikk her.

 

Noen av bøndene i gruppen under et kurs i økologisk dyrkning.