Uganda mars 2022

I mars var jeg på besøk i Uganda for første gang på vel 2 år. Jeg skulle ha oppfølging av prosjekter vi er med på der, og besøke leverandørene våre av moringa og hibiskus. Jeg ble godt mottatt av mine verter, Maud Kamatenesi Mugisha og Balaam Mugisha. Maud er rektor på Bishop Stuart Universitet i Mbarara, og har startet 2 skoler i landsbyen som Balaam kommer fra, Mamita barneskole og Mamita yrkesskole. Per og jeg har støttet skolene på forskjellig vis, bl.a. har vi fått bygget biogass toalettsystem med tilhørende kjøkken, en skolebygning, sponsing av skolepenger og lærerlønn.

Det var som alltid veldig trivelig å komme dit, men ettervirkninger etter korona kunne merkes. Folk hadde mindre penger, så for mange elever var det vanskelig å komme tilbake til skolen da foreldrene ikke kunne betale skolepenger. Men etter 2 års skole-nedstenging var det tydelig glade elever som igjen var på plass!

Den ene helgen var jeg på tur med Maud og Balaam. Vi besøkte Raintree farms i Masindi som MORiiA kjøper moringa fra. Daglig leder Pamela tok imot oss og viste rundt. Maud er interessert i å øke moringa-dyrking i Mbarara og hun var imponert over opplegget på Raintree farms, de har nå 10 års erfaring. Mange av gårdene rundt dem dyrker moringa, de får tørket bladene og solgt videre gjennom Raintree Farms. RF eksporterer flere tonn tørket moringa pulver til USA, og litt til oss da. Nå selger de også moringa-olje i fine flasker og såper med oljen i lekkert design!

Moringa!
Pamela, CEO ved Raintree Farms.
Egne produkter RT har utviklet.
Maud og Pamela ved moringa-åker.
Pamela og Balaam.

Neste dag kjørte vi videre gjennom Queen Elisabeth Nasjonalpark til Rubirizi district for å besøke Irene Kugonza og småbrukergruppen som dyrker økologisk hibiskus til oss.

Irene tok imot oss sammen med mange av produsentene. Irene er datter til hun som startet gruppen. Hun er en veldig driftig dame, som ved siden av å drive en stor gård sammen med broren, også jobber som kontrollør av økologiske bønder og gir dem opplæring. De dyrker i hovedsak bananer, kaffe og hibiskus i samplanting. Vi kan godt kalle gårdene deres for skoghager; forskjellige typer bananer i øverste sikt, mellom dem kaffebusker, hibiskus, andre urter og gjerne bønner. Buketten med gule blomster er forskjellige medisinplanter som de lager uttrekk av for å behandle eventuelle plantesykdommer.

Området kalles også Crater lake district, og mesteparten av gårdene ligger i de bratte sidene til gamle vulkaner. Det er et fantastisk flott område som kan anbefales! Det ligger like på sørsiden av Queen Elisabeth nasjonalpark. Jorda er fruktbar, og bananene vi fikk med oss smakte fantastisk!

Irene med hibiskus-plante, i bakgrunnen bønder i gruppen og gamle vulkaner
Medias forteller om dyrking av hibiskus. Hun startet for 6 år siden, nå har mange i området startet dyrking.
Bildet over viser det frodige landskapet.
Bildet til høyre er av de forskjellige medisinplantene som brukes til avtrekk.

Balaam Mugisha er lege og leder det lokale teamet for Mobil klinikk. Den drives av en liten norsk NGO: «Mor og Barn Uganda» der jeg er nestleder; jeg skulle ha gjennomgang av regnskap, årsmøte og planlegge videre drift. Det har vært lite aktivitet i koronatiden, men nå er de i gang igjen og jeg var med på en mobil klinikk til Karera kirke i Sheema distrikt. To ganger i måneden drar et team på 7 sykesøstre, leger, labtekniker og sjåfør til en kirke eller et marked, har helseinformasjon og gjennomfører en basis screening av de som møter opp, ofte ca 100 per gang. De som er i faresonen for høyt blodtrykk, diabetes og/eller fedme får snakke med lege og henvises videre. Malariatest blir utført dersom det er symptomer på det. Ernæring er også i fokus, og det vil bli delt ut prøver med moringa-pulver, spesielt til mødre.

Jeg var også med på planleggingsmøte for et nytt prosjekt der MORiiA også vil være med: sammen med Lions Innlandet søker vi om et prosjekt for entreprenørskap innen jordbruk i Mbarara. Vi vil utvikle et pensum for jordbruksopplæring og markedsføring i landsbyene, ved å lære opp «Flying consultants» som drar ut til landsbyene og underviser der folk er. De som ønsker, skal etter hvert få mulighet til å ta eksamen og få et diplom. De 5 kronene fra hvert solgte produkt fra MORiiA, skal gå inn i dette prosjektet, så jeg håper vi får til å starte det!

Torunn Stangeland

Bilder fra første Graduation på Mamita tecnical and business institute.