Om Hibiskus

Hibiscus sabdariffa L. er en ettårig plante i Kattostfamilien med lang tradisjon i Asia, Afrika og Karibien. Det er de røde begerbladene (kalyks) på Hibiscus sabdariffa blomsten som blir brukt. Disse har et høyt innhold organiske syrer, blant annet sitronsyre og askorbinsyre (vitamin C), dessuten antocyaniner, flavonoider og polyfenoler. Hibiskus er også en naturlig kilde til fiberplanteproteinjern og antioksidanter.

Hibiskus har vært brukt i mat og drikke i århundrer i tropiske og subtropiske strøk og blir tradisjonelt brukt som en sursøt drikke, varm eller kald, i syltetøy og andre matretter. Smaken er frisk og syrlig, lignende granateple og tranebær.

Hibiskus er utbredt i tradisjonell medisin som et fordøyelses fremmende og beroligende middel. Også brukt for sine febernedsettende og urindrivende egenskaper. De siste 10-årene har det vært mye forskning som underbygger gode effekter på helsen. Det er funnet at teen kan være blodtrykksenkende, bakteriedrepende, styrkende for immunforsvaret, bidra til å holde huden elastisk, virke slankende og ha gunstig effekt på fordøyelsen.

Diez-Echave P. et al. 2020. The prebiotic properties of Hibiscus sabdariffa extract contribute to the beneficial effects in diet-induced obesity in mice. Food Research International Vol 127, 108722.

Shruthi VH & Ramachandra CT, 2019. Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) calyces: a potential source of natural color and its health benefits. Food Bioactives,  books.google.com

Jabeur I et al, 2017. Hibiscus sabdariffa L. as a source of nutrients, bioactive compounds and colouring agents. Food research International 100 (1), 717-723.

Diane L McKay D.L. et al 2010. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. DOI: 10.3945/jn.109.115097

Mozaffari-Khosravi  H et al., 2009. Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. Altern Complement Med. doi: 10.1089/acm.2008.0540.